Smått & Gott Wavecatcher goodies

En stor passion till i mitt liv förutom hundarna är matlagning! Kommer därför att lägga ut en del recept som jag vill dela med mig av! Har en dröm att en dag få ge ut en kokbok.

Hoppas det kan glädja någon!

Älgfärsbiffar / Järpar

Smet (4-6 pers)

500-800 g älgfärs
1 ägg
1 tsk potatismjöl
3 msk hackad färsk persilja
2 msk kalvfond (bongs)
1 finriven lök
1 pressad vitlöksklyfta
salt och svartpeppar

Kaj P’s original eller vitlöksmarinad, ringlas över biffarna.

Blanda alltsammans till en smet. Forma till järpar och lägg på ett bakplåtsklädd ugnsplåt.
Marinera biffarna i Kaj P’s marinad.
Grilla biffarna på hög värme först så de får fin yta, sänk sedan temperaturen och låt gå färdigt till ca 52-55 grader. Jag brukar bryna biffarna på grillen för att sedan låte dem gå klart i ugnen på 175 grader.

Servera med ugnsrostade rotfrukter och hasselbacksrödbetor med feta och pinjenötter.

Ugnsbakad lax med snabb stenbitsromsås


(4 personer)

Sätt på ugnen på 175 grader.
Lägg en halv laxsida på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra ordentligt. Sätt in i ugnen och låt den uppnå ca 54 grader.

Snabbsås med rom
1 burk creme fraiche
1 dl grädde
1/4 fiskbuljongtärning eller 1 tsk fiskfond
1/2 pressad lime eller citron
2 msk stenbitsrom
färsk dill
salt och peppar
Låt sjuda upp snabbt och ha i stenbitsrom.

Servera med kokt potatis och smörslungad sparris. Mums!

Fredagsgott med Entrecote och Pasta

(4 personer)
På en fredagskväll när man kommer hem från jobbet, vad sitter bättre än nåt snabblagat och gott!!!

Koka bandpasta till 4 personer.

1 gul lök hackas
300-400 g entrecôte strimlas
smör
2 msk kalvfond
1½ msk gästabudsenap
3-4 dl mellangrädde (eller vilken gräddblandning du behagar)
Soya efter behag (guldsoya)
grovmalen svartpeppar
salt

Fräs entrecôten i smör och tillsätt den hackade löken.
Tillsätt senap, kalvfond och mellangrädde, soja och kryddor. Smaka av!
Låt koka ihop i några minuter. Klart!!!

Servera med nykokt pasta och en fräsch grönsallad! Smaklig spis!!! 🙂

Supergoda kantarellmackor (4 personer)


1 surdegsbröd typ levain
Skäres i skivor och bryns i smör, gnid därefter in ytan med en vitlöksklyfta som du klyver i mitten.
Ska du bjuda många kan du med fördel rosta dem i ugnen på 225 gr i ca 5-7 minuter.

1 liter rensade kantareller
1 lök (gärna röd)
1 dl bladpersilja
smör eller rapsolja
1 vitlöksklyfta
salt & svartpeppar
1 gnutta socker (kan uteslutas)
1 salladshuvud

Bryt salladen i mindre bitar, lägg den i iskallt vatten för krispighet. Hacka persiljan fint. Skala och finhacka löken.
Fräs kantarellerna i smör, Tillsätt 2 pressade vitlöksklyftor mot slutet, salta och peppra efter smak och ha ev i en liten gnutta socker för att förhöja smaken ännu mera.
Blanda i lök, sallad och persilja  när kantarellerna är färdiga.

2 dl creme fraiche
2 vitlöksklyftor beroende på storlek och vad man tycker om
salt och peppar

Dela upp kantarellblandningen på de rostade brödskivorna och toppa med vitlökscremen, avsluta med att dra några tag med pepparkvarnen över. Smaklig spis!!!