Cockerspaniel är en ras som kräver pälsvård och trimning.
När du köper en cockerspaniel, åtar du dig många år med skötsel av en ras med lång päls. Cockern behöver kontinuerlig pälsvård, och behöver badas (med schampoo och balsam) minst en gång per månad, kanske till och med flera gånger per månad vid behov. Den behöver då också fön-torkas. Pälsen blir då lätthanterlig och lättare att hålla fri från tovor.
Det är mycket viktigt att lära sin cocker att hanteras och jag brukar råda mina valpköpare att ha sin hund nära varje dag och klämma, känna överallt och gå igenom päls och hud, gärna varje dag.
Man vänjer då hunden vid att bli undersökt på ett positivt och kravlöst sätt. Eftersom cockern är en trimras, har jag som uppfödare redan trimmat hunden flera gånger, för att den ska tränas innan den lämnar, och flyttar till sitt nya hem.
Jag lär cockervalpen att stå fint på trimbordet, och på ett mjukt sätt, lär jag hunden naturlig hantering och att trimmas är helt normalt.
Det är MYCKET viktigt att du som hundägare fortsätter den träningen, och även om valpens päls inte växer så mycket i början, så är det TRÄNINGEN som är viktig, inför resterande delen av hundens liv.
Man lär hunden hantering och att ha en mysig stund. En hund ska vara bekväm med att trimmas och att kunna bli undersökt av veterinär.
Bad, fön och trim
När jag ska bada en hund brukar jag kolla igenom pälsen och kamma ur de värsta tovorna. Med fördel kan man använda ett balsamspray.
Behöver hunden plockas på huvudet och dra ull på ryggen, gör jag det innan badet då pälsen är strävare och lite smutsig, man får bättre grepp då.
Schamponeringen görs med ett djuprengörande schampo på hela hunden, sedan följer jag upp med ett vanligt schampo, ev ett par gånger så att pälsen blir riktigt ren. Använd gärna en mjuk badsvamp för att applicera schampot på hela hunden. Jag tycker det är lättare då att undvika att hunden får schampo i ögonen, jag undviker också att ha schampo och vatten i örongången, de ska hållas så torra det går.
Skölj noggrant ur schampot så inga rester av schampot finns kvar.
Applicera ett balsam eller conditioner som återfuktar och stänger hårstrået.
Skölj. Pälsen blir då mjukare, följsammare och lättare att reda ut.
Jag brukar nu paketera in hunden i handdukar så den får torka en liten stund, ca en halvtimma. Sedan förtorkar jag hunden med hjälp av en fön eller blaster och borstar försiktigt hunden samtidigt. Jag blåser pälsen helt torr och så rak som möjligt. Torka ur öronen med bommulspads. Vid behov, använd milt öronrens och ev Blue Power Ear Drops.
Tandborstning och skötsel av tänder
När jag badar hunden och den står med balsam i pälsen, brukar jag passa på att borsta tänderna. Det finns hundtandkräm att köpa i djurbutiker. Man använder inte sin egna tandkräm då hundar inte tål Xylitol.
Själv har jag använt mig av en vanlig tandborste, eltandborste, och jag har även en ultraljudstandborste som reducerar tandsten och plack.
Tar man för vana att sköta och borsta tänderna, så får man en glad hund som förhoppningsvis har bra tandhälsa hela livet, med minimal veterinärkostnad vad det gäller tänderna.
Valptänder, kan ibland ha svårt att lossna. Det är bra att hålla koll när hunden är runt 4-6 månader, när mjölktänderna skiftas, så tänderna kommer rätt. Är det någon hörntand i nedre käken som sitter lite hårt, kan man ”hjälpa” till att ha lite dragkamp med en gammal strumpa eller liknande för att hjälpa till.
Trimma cocker:
Jag börjar vanligtvis trimma min cocker när den är nybadad och fönad torr, för att spara mina saxar och maskiner.
Här följer ett trimschema, så som jag brukar trimma:
*Innan bad, plockar jag huvudet, och ev nospartiet, så det blir slätt och ullen försvinner. Jag drar sedan ryggen, halvvägs ner på sidorna, och utsida låret i pälsriktningen, med hjälp av coat king, andis underullkarda, och använder trimknivar med olika täthet för att få bort så mycket som möjligt.
* Svansen, klipper jag med rak sak och formar som en sjörövarsabel.
*Rumpan, under svansroten och till virvlarna längre ner, trekantsform trimmas kort med hjälp av en effilersax. Jag låter behänget vara kvar under virvlarna.
*Bakhasorna klipps med rak sax, tredimensionellt och formas tajtare ner mot tassens baksida
*Baktassarna klipps undertill med en rak sax, och framtill, som en rund, fast ”kattass”. Halva klorna ska synas. Man kan effilera också, för ett mjukare och jämnare resultat.
*Behänget mellan bakbenen formas med hjälp av en rak sax, som ett A.
* Nu klipps knäts behäng i en rund form i lagom längd och behänget under magen fram mot frambenen.
* Framtassarna, likt baktassarna ska klippas med rak sax och ha en rund, fast form, där halva klorna syns. Undertill klipps kort. Effilera och putsa till vid behov.
*Frambensbehänget klipps när hunden står, i en mjuk rund tredimensionell båge, där det blir kortare vid baksidan av tassen, det ska för den delen inte bli kortbyxor. Sätt sedan hunden och klipp insidan något kortare än utsidan.
*Öronen rakas med maskin, en tredjedel från öronfästet, och ner mot skinnflikarna, medhårs på utsidan med 10:ans skär, mothårs på insidan av örat. Håll örat rakt ut från kroppen och raka kanter, och neråt som i en trekant mot bröstbensknappen. (Man rakar aldrig längre ner än bröstbensknappen. )
Man rakar även halsen och hakan. Håll upp överläppen så den inte kommer i vägen. Sedan putsas övergångarna med effilersax. så att det inte syns några skarpa kanter, både runt öronfästet och övergången vid kind och läpp.
* Nu effileras frambensvinklarna fram med hjälp av effilersax. då får man också fram bröstbehängets bredd och form. Bröstbehänget putsas till i samma längd som magpälsen, även där i en rundad form.
* Kamma igenom pälsen och klipp klorna.
*Färdigt! 🙂
Vill man ha en kortare frisyr klipper man behängen så kort man vill ha dem.