En stor passion till i mitt liv förutom hundarna är matlagning! Kommer därför att lägga ut en del recept som jag vill dela med mig av!
Hoppas det kan glädja någon!





(4 personer)
På en fredagskväll när man kommer hem från jobbet, vad sitter bättre än nåt snabblagat och gott!!!

Koka bandpasta till 4 personer.

1 gul lök hackas
300-400 g entrecôte strimlas
smör
2 msk kalvfond
1½ msk gästabudsenap
3-4  dl mellangrädde (eller vilken gräddblandning du behagar)
Soya efter behag (guldsoya)
grovmalen svartpeppar
salt

Fräs entrecôten i smör och tillsätt den hackade löken.
Tillsätt senap, kalvfond och mellangrädde, soja och kryddor. Smaka av!
Låt koka ihop i några minuter. Klart!!!

Servera med nykokt pasta och en fräsch grönsallad! Smaklig spis!!! :)
 






Rotfrukter:
2 sötpotatis
1 palsternacka
2 morötter
1 broccolibukett
6 små potatis
1/2 zuccini
1 stor gul lök
1 ask körsbärstomater
1 box sockerärter
2 smashade vitlöksklyftor
färska örtkryddor, timjan
olivolja
salt & peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och skär rot- och grönsaker i stora bitar och klyftor.
Du kan givetvis ta vad du har hemma i kylen och variera grönsakerna
Lägg allt i en ugnsfast form, ringla över lite olivolja och ställ in i ugnen, minst en timma!
Täck med folie mot slutet så att grönsakerna inte bränns!

Chipotlemarinad till köttet:

2 msk rapsolja
2 msk chilisås
2 msk hoisin sås
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk sweet chilisås
1 msk tigersås
1 msk flytande honung
salt & peppar


2 fläskfiléer

Putsa filéerna och bryn snabbt i en stekpanna.
Pensla eller skeda över chipotle marinaden på köttet.
Man kan givetvis ta en annan sorts kött om man vill...
Sätt in i ugnen ca 20 minuter.
Ös på mera marinad någon gång under tillagningen.
Ta ut köttet och låt det vila i 5-10 minuter.

Mangotango-sås:

2 burkar creme fraiche
2 msk majonäs
2 msk mango chutney
2 pressade vitlöksklyftor
1 dust curry
1 dust vitpeppar
aromat
salt

Lägg upp snyggt på tallrikar eller sätt fram faten som de är, smaklig måltid!




Denna underbara efterrätt fick jag hos min väninna Lotta sist jag var där...pröva om du vågar!

4-6 personer

2,5 dl grädde
250 g vit choklad
250 g kesella

Vispa grädden. Smält chokladen i vattenbad, blanda i kesella.
Rör till sist i grädden och häll upp i snygga glas eller skålar.
Ställ i kylen en stund...servera med hallon & blåbär! Njut!!!





4 port

2 gula lökar
2 morötter
1 bit  rotselleri
150 g bacon
1 liter vatten
1 hönsbuljongtärning
1½ dl röda linser
2 tsk basilika
1 krm svartpeppar
2 dl crème fraiche
½ dl hackad persilja

Skala och skär grönsakerna i små bitar och bacon i strimlor.
Fräs bacon och grönsakerna en liten stund. Häll på vattnet och ha i buljongtärningen.
Låt koka upp och häll i linserna och krydda med svartpeppar och basilika.
Låt småkoka i ca 10 minuter. Ha i crème fraichen och sist persiljan.
Smaka av med salt & peppar.
Toppa med en klick crème fraiche om du vill & servera med ett gott bröd till!






6 port

6 kycklingfiléer
1 klick smör eller olja
salt & peppar
1 dust curry
1,5 dl vatten
2-3 dl matlagnings/ grädde
2 msk mango chutney
1 kycklingbuljongtärning
Soltorkade tomater, klippta i bitar
torkad rosmarin efter behag
en liten burk med svarta urkärnade oliver
(basilika)
Bryn filéerna runt omkring i smör, curry, salt och peppar.
Slå på vatten och låt koka upp. Ha i grädde och buljongtärning, rosmarin och de soltorkade tomaterna.
Låt sjuda i ca 15 minuter under lock. Ha i oliverna på slutet och strö ev. över färsk basilika.

Servera tillsammans med ris eller cous- cous och en fräsch grönsallad!




Det här är mina barns favoriträtt!
Min duktiga pappa har tillverkat en stor hemgjord ekplanka till mig
 och det är den som är hemligheten, att det blir så god smak!
(Det finns små en portions plankor att få tag i i handeln.)
(6-8 portioner)




Mos:
Koka 10-12 ganska stora potatis i vatten och ha i en grönsaksbuljong tärning.
Slå av nästan allt vatten och ha i ca
25 gram smör
3-4 dl mjölk mer om det behövs.
1 stor pressad vitlöksklyfta
Salt & vitpeppar
Aromat
1-2 äggulor

Blanda samman moset med hjälp av potatisstöt eller om man vill ha ett finare mos, elvisp.

Grönsaker:
1 klase tomater
ev. sparris om man vill ha

Kött:

Oxfilé eller fläskfilé, varför inte båda sorter?! Ca 120 gram / pers.
smör
salt & svartpeppar

Bryn köttet runt omkring med smör i en stekgryta,
 (om man använder fläskfilé steker man lite längre så den blir mera färdig.)
salta & peppra

Värm upp plankan i 200 grader och olja in med rapsolja om träet är torrt.

Spritsa eller klicka upp moset längs kanterna och lägg på en klase tomater.
Köttet placeras i mitten och gratineras på plankan i ugnen tillsammans med moset i ca 15-minuter, tills topparna på moset är gyllen bruna.

Serveras med ett gott rödvin och bearnaisesås eller rödvinssås och en grönsallad.

Mums!!!



6 portioner


Denna rätt passar jättebra som en liten aptitretare och förrätt!

Stenbitsmousse:
1 burk crème fraiche
1 pkt Philadelphiaost
1 finhackad rödlök
½ burk stenbitsrom (röd)
svartpeppar

1 burk lyxräkor i lag.
(gärna färska)

Blanda alla ingredienser i en bunke.
Klicka upp i lagom portionsglas.
Toppa med väl avrunna räkor, blandsallad, skivor av rödlök och en citronskiva.
Servera med ett par Grissini-pinnar och en kall öl!
Mums!!!




Den här rätten brukar vi göra på fredagskvällar då alla är trötta och vill ha mat snabbt!!!

(ca 4 portioner)

Koka 4 portioner valfri pasta i lättsaltat vatten.

Tomat/fetaost röra

Finhacka 1 burk (Ridderheims) soltorkade tomater i olja/kryddor
1 burk creme fraiche (mer om du tycker det är för tjockt)
100 g smulad fetaost
2 msk sweet chillisås
1 finhackad rödlök
färsk hackad persilja
salt & svartpeppar

Rör ihop alla ingredienser och smaka av!
Servera med pasta & Parma- eller kallrökt skinka!
Blir det röra över är den jättegod även på smörgås kex!





Dessa goda cupcakes fick jag i morsdag present av Sanna! Sedan dess är vi fast!
Vad passar bättre än hemmagjord citronsaft till? Recept nedanför.

3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
skal och saft av en citron

Vispa ägg och socker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret, häll i mjölken och blanda ner i äggsmeten.
Blanda vetemjölet, bakpulvret och salt och vänd ner i smeten försiktigt.
Blanda i det rivna skalet från citronen och ha sedan i saften.
Fyll ca 12 färgglada muffinsformar till 2/3.
Gräddas i 175¤ i ca 15 minuter.

Glasyr:
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk pressad citron (spara lite från smeten)
100 g philadelphiaost
några droppar valfri karamellfärg

Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt, gärna med elvisp.
Häll i valfri karamellfärg eller behåll den vit!
Bred på muffinsen glasyren sedan de svalnat och dekorera med strössel eller annat ätligt pynt!!!

Trevlig sommar!!!
 





2 citroner (1 skalad+skivad & 1 skalad+ pressad)
2 påsar citronsyra
2 kg socker ( går bra att minska något om man vill)
1,5 liter kokt vatten

Skala båda citronerna och skiva upp den ena och pressa den andra.
Ta bort det vita beska på citronen som är under skalet.
Lägg allt i en värmetålig hink eller burk som rymmer ett par liter.
Koka upp vattnet och häl försiktigt över alltihop.
Rör ut så att det blandar sig ordentligt. Låt sedan stå och dra i ett par dygn. Färdigt!
Spädes som vanlig saft och är hållbar i ca 2 månader.
Tips! Frys ner färdigblandad saft så har du både isklamp och kall saft hela dagen på stranden!








Hittade ett supergott recept på fiskgratäng här om dagen. Gjorde om det lite, som alltid!
(Kan aldrig låta bli)
 4 port

Mos:

10 -12 skalade potatis
salt
1-2 dl mjölk ev. mera
aromatkrydda, salt och vitpeppar
1 äggula
50 g smör

Koka potatisen och slå av vattnet.
Tillsätt smör, mjölk och äggula och vispa med elvispen till en slät konsistens.

Fiskformen:

400-600 g fisktärningar (lax & torsk)
salt & citronpeppar
1 klick smör i botten
rivet skal av lime

(500g skalade räkor)

Lägg fisken i en smord ugnssäker form, salta och peppra.
Täck över fisken och ugnsstek den i 15 minuter i ca 200 grader.
Ta ut den och häll av spadet i en kastrull.

Såsen:

Fiskspad
4 dl grädde (matlagningsgrädde)
1 fiskbuljongtärning
Rivet limeskal
1/2 pressad limesaft
2 msk sweet chili sås
maizenaredning
dill (hackad)
salt & citronpeppar

Värm upp fiskspadet i en kastrull.
Slå på 4 dl matlagningsgrädde och stoppa i en fiskbuljongtärning.
Låt koka upp och red av såsen med maizena redning.
Pressa i en lime och ha det i rivna skalet. Ha i sweet chili och salta och peppra.

Lägg på de skalade räkorna på fisken men spara några som garnering.
Häll över såsen och sprits moset längs sidorna i formen. Gratinera i 10-15 minuter i 200 grader.
Garnera med resten av räkorna, lime klyftor, rödlök och dill om så önskas.

Smaklig måltid!






Rostbiff och marinerad fläskfilé med exotiska frukter,
serveras med mimosa och potatissallad,
bröd och några goda ostar!
Visst ser det smaskigt ut!




Vi hade hummerskiva i helgen med lite smått & gott till!
Bland annat denna pannkaksrulle!

3 ägg
3 dl mjöl
6 dl mjölk
salt & socker (en nypa)

Vispa samman allt och häll i en pappersklädd, smörad långpanna.
Grädda mitt i ugnen i 225¤ i 20 min. Ta ut och låt svalna.

Fyllning:

1 burk räkor i lag
(eller 2 om du vill göra den lyxigare)
1 finhackad rödlök
1/2 burk röd eller vit rom
1 burk creme fraiche
1/2 dl mild majonäs
Hackad dill
salt & peppar

Bred på röran på hela kakan och rulla ihop som en rulltårta!
Skär i lagom skivor och dekorera med det du känner för!

Smaklig måltid!
 



Om det är någon mer än jag, som är ute i sista stund och inte hunnit göra julgodis kommer lite tips här!
 En av mina favoriter är Leilas ''Rocky Road''(Leilas jul kanal4+) som är fantastiskt god!



Rocky Road
600 g  70% kvalitetschoklad
2 påsar dumle-kola
2 nävar maschmallows
3 dl salta nötter
1 dl skalade pistagenötter

Smält chokladen i ett vattenbad. Hacka dumle och maschmallows.
Blanda ihop allt snabbt och häll ut på en bakplåtspapperklädd plåt och låt kallna.
Knäck kakan i bitar och NJUT!
 



Brända mandlar
2,5 dl socker
0,5 dl vatten
2,5 dl skalad mandel

Låt koka samman så det blir segt och gyllengult.
Slå sedan i mandeln och bryn färdigt.
Stjälp upp på en plåt med plåtpapper och sprid ut dem så de kallnar var för sig.
Det luktar jul!!!
 



Chokladknäck
2,5 dl socker
2,5 dl grädde
2,5 dl sirap
1-2 msk kakao hälles i de sista minuterna
Kokas i hop i en tjock bottnad kastrull.
Man låter blandningen bli gyllen gul och kan prova hårdheten på knäcken i ett glas kallt vatten.
Håller droppen ihop är knäcken klar.
Slå över smeten i en liten tillbringare av glas  och häll upp i små formar, gärna ischokladformar som är extra stadiga. Då slipper man kanske bränna sig.
Vill man ha vanlig smak struntar man i kakaon och blandar i hackad mandel!


God Jul!




Här kommer ett nytt smaskigt kakrecept som min mamma har bakat så länge jag kan minnas.
Det är en personlig favorit, prova själv!


2 ägg
3 dl socker
100 g smält smör
1,5 dl mjölk
100 g mandel
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker poröst.
Tillsätt smör och mjölk.
Rör i resten av ingredienserna.
Häll i en smord, bröad hålform.
Kakan ska gräddas i nedre delen av ugnen i 45 minuter i 175¤ värme.

Glasyr:
2 dl florsocker
1-2 msk kakao
litet starkt kaffe
1 klick smör

Röres ihop och breds på kakan när den svalnat.



Jag har fått tag på världens godaste kladdkaksrecept!
Prövade den på min mans födelsedag, den var super god!!!
Den kan man äta tills man spricker!! Prova själv!




100 gram smör (rumstempererat)
2 ägg
2 rågade dl socker
Vispas poröst med elvisp.

1 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
Blandas och vispas i smeten.
Häll i en mjölad springform. Gräddas i 175 grader i exakt 23 minuter!
När kakan svalnat har man på glasyren.

200 gram philadelphiaost
60 gram smör
2 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
4-5 dl florsocker
Vispas med elvisp.




Häromdagen var vi på svamputflykt i storskogen. Vi hittade jättemycket svamp!







Så här smarrig blev vår kvällsmat!



2 baguetter (stora)
1 vitlöksklyfta
lite olja

Dela två baguetter i 8 delar. Gnid in snittytan med vitlök. Strila över lite olivolja och rosta bröden i ugn på 225o i ca 5 minuter.


1 liter kantareller
1 lök (gärna röd)
1 dl persilja
smör & olja
2 vitlöksklyftor
salt & peppar
socker (kan uteslutas)
1 salladshuvud

Bryt salladen i mindre bitar. Hacka persiljan fint. Skala och finhacka löken.

Fräs kantarellerna i smör och olja. Tillsätt 2 pressade vitlöksklyftor. Ha i salt och peppar och en gnutta socker.
Blanda i lök, sallad och persilja när kantarellerna är färdiga.

2 dl creme fraiche
2-3 vitlöksklyftor
salt & peppar

Rör ner vitlöksklyftor i creme fraichen och smaka av med salt och vitpeppar.

Dela upp och lägg på kantarellblandningen på varje brödskiva
och toppa med vitlökscremen. Smaklig måltid!!!!


  <-TILLBAKA